Jak przygotować 12 wigilijnych potraw w 5 godzin? Jeśli myślisz, że przygotowanie tradycyjnej wigilii w jeden dzień jest niemożliwe, konieczne zobacz poniższe przepisy. Dobra organizacja pracy i kilka sprawdzonych trików sprawią, że zachwycisz rodzinę cudowną i smaczną kolacją wigilijną.
Kiedyś przygotowania do wigilii Bożego Narodzenia rozpoczynały się już na kilkanaście dni wcześniej. Pierogi wigilijne, bigos, barszcz z uszkami i wiele innych dań gospodynie domowe szykowały z dużym wyprzedzeniem. Oczywiście takie święta mają swój urok, są jednak ekspresowe i szybkie przepisy, dzięki którym 12 tradycyjnych wigilijnych potraw przygotujesz w kilka godzin.
Jak szybko przygotować kolację wigilijną?
Zacznij od zakupów, zgromadź wszystkie niezbędne produkty, następnie podziel je na trzy grupy.
- I grupa to produkty, które posłużą Ci do przygotowania aż kilku potraw, ale wstępne przygotowanie wygląda tak samo, więc możesz się nimi zająć jednocześnie;
- II grupa to produkty, które będą Ci potrzebne po przygotowaniu wstępnym produktów z pierwszej grupy;
- III grupa to produkty, których będziesz używać na samym końcu, czyli składniki dań, które wymagają oddzielnego przygotowania i najlepiej jest jeść zaraz po przyrządzeniu.
Przykładowa lista zakupów na wigilijną kolację
- Karp cały, w dzwonkach lub filetowany (może być inna ryba, jeśli nie lubisz karpia);
- Suszone grzyby około 50 sztuk;
- Kiszona kapusta 2 kg;
- 1 Kapusta świeża, wybierz średniej wielkości główkę;
- Ocet winny lub 2 szklanki czerwonego wina półwytrawnego;
- ? kg suszonych owoców;
- Suszone śliwki około 10 sztuk;
- Cebula 2 kg;
- Czerwone buraki 5-6 lub gotowy barszcz czerwony z torebki lub kartonika;
- Czosnek 1-2 główki;
- Pietruszka (natka i korzeń);
- Kilka ziemniaków;
- 1 duży kurczak;
- Żeberka, łopatka, szynka lub inne mięso do bigosu;
- 400 g kiełbasy lub innego wędzonego mięsa;
- 2 puszki zielonego groszku;
- 1 puszka kukurydzy;
- 1 puszka ananasa;
- 1 torebka żelatyny;
- 20 kurzych jaj;
- 10 marchewek;
- 20 g sera żółtego;
- 4 ogórki kiszone;
- 1 czerwona papryka;
- 1 żółta papryka;
- 1 słoik śledzi w occie;
- 1 śmietana 30%;
- 4 jabłka;
- 1 opakowanie rodzynek;
- 1 puszka maku z bakaliami;
- 2 kg mąki;
- 1 kg cukru;
- 2 opakowania drożdży;
- 2 opakowania proszku do pieczenia;
- Kostka rosołowa mięsna 1 opakowanie;
- 1 opakowanie kakao;
- 1 opakowanie makaronu może być krajanka, łazanki lub nitki;
- 1 majonez lub jogurt naturalny;
- 1 musztarda miodowa;
- ? selera;
- Liście laurowe;
- Ziele angielskie;
- Sól;
- Pieprz;
- 1 chleb razowy lub staropolski (niekrojony);
- 1 kostka masła prawdziwego.
Przepisy na szybkie potrawy wigilijne
1. Przepis na wigilijny bigos
- 1 kg świeżej kapusty;
- 2 kg kiszonej kapusty;
- 5-10 suszonych grzybków;
- 1 kg mięsa (dodajemy tylko do połowy ugotowanej kapusty);
- 400 g kiełbasy wędzonej (dodajemy tylko do połowy ugotowanej kapusty);
- 3-4 cebule;
- 5 suszonych śliwek (dodajemy po oddzieleniu kapusty na paszteciki);
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- 10 ziaren czarnego pieprzu;
- 4 liście laurowe;
- 3 nasiona jałowca;
- Olej do podsmażenia mięsa;
- Szklanka wina wytrawnego lub 1/2 szklanki octu winnego.
Sposób przygotowania: kiszoną kapustę płuczemy, świeżą szatkujemy lub cienko kroimy, wkładamy do 10l garnka, dodajemy odrobinę wody, dodajemy opłukane ugotowane suszone grzyby, przyprawy. Kiedy kapusta będzie miękka, dzielimy ją na dwie części. Mięso pokrojone w kostkę podsmażamy i dodajemy do jednej części kapusty (tej na bigos z mięsem) i pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz pokrojone suszone śliwki, dodajemy do obu bigosów po ? szklanki wina lub ? szklanki octu winnego. Bigos bez mięsa dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy suszone śliwki, drugą już tylko doprawiamy i gotujemy, potem mielimy lub blendujemy.
2. Przepis na wigilijne paszteciki
Farsz przygotuj zgodnie z instrukcją powyżej, a następnie ostudź. Przepis na samo ciasto do pasztecików:
- ? szklanki mąki;
- ? kostki margaryny;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- ? kostki drożdży;
- 2 jajka;
- 2 łyżki śmietany;
- Szczypta soli;
- 100 ml letniego mleka.
Sposób przygotowania: Drożdże zalewamy mlekiem i czekamy, aż wyrosną (ok. 30-40 min), potem dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy na prostokąty o grubości 3 mm, na które nakładamy farsz, następnie zawijamy w cienkie rulony i kroimy pod skosem na 2-3-centymetrowe paszteciki. Na koniec smarujemy paszteciki rozmąconym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, wyjmujemy, kiedy będą miały złoty kolor.
3. Przepis na wigilijne racuchy
- 2 szklanki mąki;
- ? letniego szklanki mleka;
- ? kostki drożdży;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cukru;
- 2-3 krople zapachu pomarańczowego.
Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy i zalewamy mlekiem, dodajemy 2 łyżki mąki, cukier i odstawiamy na 30 minut. Kiedy rozczyn urośnie, dodajemy proszek do pieczenia, mąkę, wszystkie składniki mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, w razie potrzeby można dodać trochę mleka lub mąki. Dla smakoszy do racuchów można dodać odrobinę owoców - np. jabłek.
Racuchy nakładamy łyżką na gorący olej i smażymy na mocno złoty kolor. Gotowe racuchy wyjmujemy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
4. Przepis na wigilijne kluski z makiem
- 1 puszka masy makowej z bakaliami;
- 1 łyżka prawdziwego miodu;
- 1 makaron łazanki;
- ? łyżeczki prawdziwego masła;
- 2 łyżki rodzynek.
Sposób przygotowania: Masę podgrzewamy, makaron gotujemy, odcedzamy, przelewamy odrobiną zimnej wody, dodajemy masło, mieszamy. Do salaterki przekładamy makaron, masę, wsypujemy rodzynki, polewamy miodem, mieszamy i kluski z makiem są gotowe.
5. Przepis na wigilijny kompot z suszu
- ? kg suszonych owoców;
- 1 litr wody.
Sposób przygotowania: suszone owoce płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą, potem gotujemy pod przykryciem, aż owoce zmiękną, a woda zmieni kolor.
6. Przepis na wigilijny barszcz czerwony
- 5-6 buraków;
- 2 litry wody;
- 5 kropli soku z cytryny;
- ? łyżeczki cukru;
- Majeranek;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania: 5-6 czerwonych buraków obieramy ze skórki, kroimy w plastry i zalewamy 2 litrami wody, gotujemy aż buraki zmiękną, potem dodajemy 5 kropli soku z cytryny i ? łyżeczki cukru, łyżeczkę majeranku, pieprz i sól do smaku.
7. Przepis na wigilijnego karpia
- Karp (lub inna ryba);
- Mąka;
- 2 jajka;
- 1 szklanka bułki tartej;
- Olej;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania: Oczyszczonego i filetowanego karpia płuczemy, obtaczamy w mące, zanurzamy w rozbełtanych i doprawionych do smaku jajkach i obtaczamy w bułce tartej. Karpia smażymy na gorącym głębokim oleju w rondlu lub garnku. Kiedy ryba ma kolor złoty, przekładamy ją na półmisek, wyłożony ręcznikiem papierowym.
8. Przepis na sałatkę jarzynową
- 1 jabłko;
- 3 ogórki kiszone;
- 2 ugotowane ziemniaki;
- 3 jajka na twardo;
- pół selera;
- 2 marchewki;
- 1 puszka groszku zielonego;
- 2 łyżki majonezu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki siekamy w drobną kostkę, mieszamy, dodajemy majonez, ponownie mieszamy i doprawiamy.
9. Przepis na sałatkę z ananasem na wigilię
- 1 puszka ananasa;
- 1 puszka kukurydzy;
- 1 czerwona papryka;
- 1 żółta papryka;
- 20 dkg sera żółtego;
- 3 jajka na twardo;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa i ananasa kroimy w kostkę, ser trzemy na tarce z dużymi oczkami, dodajemy kukurydzę, wszystko mieszamy i dodajemy jogurt naturalny, następnie doprawiamy do smaku.
10. Przepis na sałatkę śledziową
- 1 słoik lub małe wiaderko śledzi w occie;
- 1- 2 jabłka bez skórki;
- 1 ugotowana marchew;
- 1 surowa cebula;
- 2 łyżki rodzynek;
- 2 łyżki śmietany kremówki.
Sposób przygotowania: Filety śledziowe kroimy na 3 lub 4 mniejsze kawałki, jabłko, marchew, cebulę siekamy, dodajemy 2 stołowe łyżki rodzynek, mieszamy, na koniec dodajemy 5 łyżek śmietany i ewentualnie doprawiamy do smaku.
11. Przepis na wigilijne grzyby
- 20 ugotowanych suszonych grzybów;
- Szczypta soli;
- ? szklanki mąki;
- Olej;
- Masło.
Sposób przygotowania: Osuszone gotowane grzyby posypujemy odrobiną soli, obtaczamy w mące i smażymy przez 15 minut na gorącym oleju z odrobiną prawdziwego masła. Następnie grzyby wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym.
12. Przepis na smaczny chleb wigilijny
- 1 bochenek chleba razowego lub staropolskiego;
- 1 kostka prawdziwego masła.
Sposób przygotowania: Gotowy lub upieczony w domu niekrojony chleb razowy lub staropolski tuż przed podaniem delikatnie podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 120-150oC. Podajemy pokrojony w grube pajdy na ciepłym talerzu (talerz podgrzewamy w mikrofalówce), obok stawiamy wyłożoną do maselnicy kostkę masła i nóż do smarowania. Smaczny chleb na ciepło jest doskonałym dodatkiem do ryby, bigosu i sałatek.
Wigilijny deser, czyli ciasto czekoladowe bez jajek
- 3 szklanki mąki;
- 2 szklanki cukru;
- ? szklanka cacao;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- ? łyżeczki soli;
- 1 cukier waniliowy;
- 2 szklanki wody;
- 1 szklanka oleju;
- 2 łyżki octu spirytusowego.
Sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki mieszamy, następnie dodajemy wodę, olej i na końcu ocet, ciasto energicznie mieszamy lub miksujemy. Potem przelewamy do prostokątnej foremki 25 × 31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180oC przez około 30 minut. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem szaszłykowym czy jest już gotowe. Jeśli po nakłuciu ciasta patyczek jest czysty, oznacza to, że jest upieczone, jeśli natomiast pozostało na nim surowe ciasto, trzeba pozostawić je w piekarniku na kolejnych kilkanaście minut.
Polewa do ciasta czekoladowego
- 2 łyżki kakao;
- 4 łyżki cukru;
- 3 łyżki masła;
- 4 krople cukru waniliowego.
Sposób przygotowania: W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i czekamy, aż się rozpuści, potem dodajemy kakao, mieszamy i skrapiamy zapach. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, czekamy, aż polewa się zagotuje. Kiedy na powierzchni polewy pojawią się charakterystyczne bąbelki (znak, że cukier się skarmelizuje i polewa będzie błyszcząca i ładnie zastygnie na cieście), wyłączamy gaz i energicznie mieszamy polewę. Polej ciepłe, ale nie gorące ciasto przestudzoną, ale ciepłą polewą, wówczas część polewy nasączy ciasto, a część pozostanie na wierzchu.
Szybkie przygotowanie wigilijnych potraw w czterech prostych krokach
Krok I
Zacznij od przygotowania bazy na bigos, paszteciki, sałatkę i galaretę, ponieważ te produkty wymagają przynajmniej kilkugodzinnego gotowania. Potem już gotują się same, więc będziesz mogła zająć się kolejnymi potrawami.
Baza do bigosu i pasztecików wigilijnych
- Kiszoną kapustę płuczemy (w zależności od potrzeby, tak żeby nie była za kwaśna);
- Wkładamy do dużego 10 litrowego garnka (po zagotowaniu, trzeba sprawdzić, czy woda nie jest zbyt kwaśna);
- Świeżą kapustę kroimy na pół i szatkujemy lub kroimy w cienkie plasterki (im cieńsze, tym lepiej), potem dodajemy ją do kiszonej kapusty w garnku. Jeśli kapusta się nie mieści, należy dodawać etapami, ponieważ kapusta podczas gotowania zmniejsza objętość. Potem garnek przykryj pokrywką i co jakiś czas mieszając;
- W wodzie z wrzącą wodą namocz suszone, wymyte grzyby i szczelnie przykryj, kiedy woda zrobi się ciemna, gotuj grzyby przez około 1 godzinę, potem grzyby dodaj do kapusty;
- Po około godzinie podziel kapustę na dwie części, jedną na wigilijny bigos i farsz do wigilijnych pasztecików i drugą do bigosu świątecznego z mięsem;
- Pokrój w drobną kostkę mięso do bigosu i obsmaż dokładnie z każdej strony i dodaj do kapusty części kapusty;
- Następnie na tej samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zarumieni, dodaj do kapusty, razem z 4 ząbkami świeżego czosnku;
- Część cebuli dodaj do bigosu jarskiego, część do mięsnego.
Baza do galarety i sałatki
- Do dużego garnka włóż całego umytego kurczaka, dodaj obrane i umyte marchewki 10 sztuk, obrany korzeń pietruszki i 1 główkę obranego czosnku, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 obrane cebule oraz jedną cebulę obraną i opaloną na gazie (wówczas galareta będzie szklista). Wszystko zalej wodą, tak żeby woda sięgała 5 cm nad mięso i warzywa. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez kilka godzin;
- W trzecim garnku wstaw 12 jaj, 3 nieobrane ziemniaki i seler. Wszystko gotuj na małym ogniu przez około 1 godzin (jajka możesz wyjąć wcześniej, jak będą ugotowane na twardo).
Krok II
- Po około godzinie z garnka z kapustą bez mięsa wyjmuj około ? zawartości do oddzielnego naczynia, w którym przygotowujesz farsz do pasztecików. W garnku powinny się znaleźć: kapusta, grzyby i cebula. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem i duś pod przykryciem przez kolejną godzinę;
- Do garnka z kapustą na bigos dodaj 5 suszonych śliwek, ? szklanki wina lub ? szklanki octu winnego (w zależności od tego, jak kwaśny jest ocet), mięsny bigos dopraw podobnie, zamieszaj wszystko, przykryj i duś;
- Sprawdź, czy ziemniaki i seler są miękkie, ugotowane warzywa zdejmij z gazu, jajka zalej zimną wodą;
- Przygotuj ciasto na paszteciki i odstaw w ciepłe miejsce;
- W dużym garnku wstaw suszone owoce na kompot wigilijny, kiedy owoce będą miękkie, ale nie rozpadające się wyłącz kompot i odstaw w chłodne miejsce.
Krok III
- Jeśli grzybki na farsz do pasztecików są już miękkie, wszystko dokładnie zblenduj lub przekręć przez maszynkę do mięsa. Wcześniej przygotowane ciasto podziel na trzy równe części, każdą z nich rozwałkuj (na wąski prostokąt) i posmaruj cienko farszem. Zwiń w trzy cienkie rulony, pokrój je pod skosem w 2-3 cm paszteciki i piecz w piekarniku, aż będą złote;
- Wyjmij z wywaru na galaretę marchewkę, czosnek, cebulę, pietruszkę, por, rozdziel warzywa (każde osobno), obierz 8 jajek, a także 8 marchewek, wszystkie cebule, czosnek i pietruszkę bardzo drobno posiekaj, jajka pokrój w plastry, natkę z pietruszki posiekaj. Otwórz 1 puszkę groszku. W naczyniach, w których zamierzasz podawać galaretę, układaj kolejno plasterek jajka, warstwę marchewki, warstwę posiekanych warzyw i zielony groszek;
- Z wywaru na galaretę wyjmij mięso, wywar przelej przez gęste sitko i dopraw do smaku, następnie dodaj żelatynę, postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu żelatyny. Mięso drobno posiekaj i dodaj do naczyń na galaretę. Nie zapomnij o mieszaniu wywaru z żelatyną. Kiedy wywar przestygnie i zacznie gęstnieć, przelej go do naczyń na galaretkę, następnie posyp posiekaną pietruszką i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimny wywar wstaw do lodówki, za kilka godzin galareta będzie gotowa;
- Przygotuj sałatkę jarzynową: posiekaj w kostkę pozostałe marchewki, 1 jabłko, ogórka kiszonego, 2 jajka i 2 obrane ziemniaki, dodaj groszek zielony, seler, majonez wszystko wymieszaj i dopraw do smaku;
- Przygotuj sałatkę z ananasem: na grubej tarce zetrzyj ser żółty, paprykę, szynkę i ananasa pokrój w 0,5 centymetrową kostkę, dodaj kukurydzę i sałatka gotowa;
- Do bigosu mięsnego dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i dokładnie wszystko wymieszaj, pozostawiając bigos nadal na gazie, aż skończysz przygotowywać pozostałe potrawy;
- Przygotuj sałatkę śledziową: wyjmij śledzie z zalewy, każdy płat przekrój na 3 lub 4 mniejsze kawałki, dodaj drobno posiekane jabłko, 1 marchew, 1 średniej wielkości posiekaną cebulę i 2 stołowe łyżki rodzynek. Całość wymieszaj z 5 łyżkami śmietany, dopraw do smaku i sałatka ze śledzia w śmietanie gotowa.
IV Krok
Na koniec przygotuj dania, które wymagają przyrządzania tuż przed podaniem na stół, ponieważ najlepiej smakują, kiedy są świeżo przygotowanie.
- Zacznij od przygotowania deseru, czyli ciasta czekoladowego bez jajek (przepis powyżej), którego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut, kiedy ciasto będzie w piecu, zrób polewę czekoladową i odstaw do ostygnięcia;
- Przygotuj ciasto na racuchy (zgodnie z przepisem, który znajduje się powyżej), rozczyn pozostaw do wyrośnięcia na czas smażenia ryby;
- Smażymy karpia, oczyszczoną i pokrojoną w dzwonki lub filetowaną rybę obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanych i posolonych jajkach, na koniec w bułce tartej. Do rondla z dnem o dużej średnicy wlej olej do połowy wysokości garnka i rozgrzej go. Na gorący olej ostrożnie wkładaj karpia w panierce, smaż, aż ryba będzie miała złoty kolor. Podczas smażenia ryby na głębokim tłuszczu ości się rozpuszczają, co w przypadku karpia jest bardzo ważne;
- Pora na ciasto na racuchy, do wyrośniętego rozczynu, dodaj pozostałe składniki i wykładaj na patelnię z gorącym olejem uformowane łyżką placki;
- Przygotuj kluski z makiem: ugotuj i odcedź makaron, dodaj pół łyżeczki naturalnego masła i dokładnie wymieszaj;
- Masę makową z bakaliami podgrzej w niewielkim garnuszku, jeśli będzie mało słodka, możesz dodać odrobinę miodu. Następnie wymieszaj z makaronem i wigilijne kluski z makiem są gotowe;
- Kiedy wszystko będzie gotowe, wyłącz bigosy i dokładnie zamieszaj, garnki z bigosem przykryj szczelną pokrywkami.
- Na koniec przygotuj staropolskie wigilijne danie, czyli suszone grzyby w panierce, tę potrawę najlepiej jest jeść ciepłe i od razu po przyrządzeniu;
- Podgrzej chleb i talerz, na którym go podasz.
Jak widać, przygotowanie tradycyjnej kolacji wigilijnej składającej się z 12 dań nie jest trudne, nawet jeśli na wykonanie macie zaledwie kilka godzin. Smacznego!