Drink na lato - przepisy na drinki

Drinki na latoW upalne dni szczególnie dobre są drinki. Jedne z najpopularniejszych to:

  • Red Indian,
  • Zielona Tajemnica,
  • Campari,
  • Blue Lady,
  • Mojito,
  • Bamboo.

Oto sposoby, jak je przygotować:

Zielona tajemnica (1 szklanka):

  • 4 łyżki drobno pokruszonego lodu,
  • 100 ml becherovki,
  • 2 łyżki syropu miętowego,
  • 1 cytryna,
  • Mineralna woda gazowana,
  • Gałązka mięty.

Do shakera włóż łyżkę lodu. Dolej becherovkę i syrop miętowy. Zakręć i kilka razy mocno wstrząśnij. Na dno wysokiej szklaneczki do drinków włóż 2 plasterki cytryny, wlej przygotowany drink. Dosyp pozostały lód, potem dopełnij szklaneczkę wodą mineralną. Udekoruj gałązką mięty. Drink będzie równie smaczny jeśli zamiast wody mineralnej dodamy toniku.

Red Indian:

  • 4 kostki lodu,
  • 50 ml tequili Indian Red,
  • 50 ml czerwonej oranżady,
  • 2 plasterki cytryny,
  • Woda mineralna gazowana,
  • Melisa cytrynowa.

Do shakera włóż kostki lodu. Następnie dodaj tequilę i oranżadę. Wszystko dobrze wymieszaj. Na dnie szklaneczki do long drinków umieść plasterek cytryny. Wlej przygotowany koktajl. Szklaneczkę dopełnij wodą mineralną. Udekoruj drugim plasterkiem cytryny i melisą.

Campari:

  • 2 łyżki pokruszonego lodu,
  • 130 ml soku pomarańczowego,
  • 70 ml Campari,
  • Cząstka pomarańczy.

Do wysokiej szklaneczki o pojemności 300 ml wsyp pokruszony lód. Wlej sok pomarańczowy, a następnie dolej Campari. Wymieszaj mieszadełkiem. Brzeg szklaneczki ozdób cząstką pomarańczy. Napój podawaj jako aperitif lub jako drink orzeźwiający.

Blue Lady:

  • 30 ml ginu,
  • 10 ml likieru blue curacao,
  • Lemoniada,
  • 1-2 kostki lodu,
  • Plasterki kumkwatu i cytryny lub limetki,
  • Listki mięty.

Do miksera wlej gin, curacao i lemoniadę. Wszystkie składniki zmiksuj. Zmiksowany napój wlej do wysokiej szklaneczki i dodaj kostki lodu. Dodatkowo do szklaneczki włóż po plasterku kumkwatu i cytryny lub limetki oraz listki mięty. Brzeg szklanki udekoruj plasterkami cytrusów. Jeżeli nie lubisz ginu, możesz zastąpić go słodkim wermutem.

Mojito:

  • 1 cytryna lub limetka,
  • Cukier kryształ,
  • 40 ml białego rumu,
  • Gałązka mięty,
  • 2 łyżki pokruszonego lodu,
  • Mineralna woda gazowana.

Cytrynę sparz, pokrój w plasterki, a te na ćwiartki. Brzeg szklanki lub kieliszka do wysokości 1cm zanurz w wodzie i obtocz w cukrze krysztale. Do kieliszka włóż cytrynę, dolej rum i wsyp cukier, wymieszaj, dolej mocno schłodzoną wodę mineralną. Do drinka dosyp rum. Kieliszek udekoruj miętą. Drink będzie bardziej wytrawny, jeśli nie dodamy cukru.

Bamboo:

  • Po 25 ml ciemnego i białego rumu,
  • Sok wyciśnięty z plasterka cytryny,
  • 100 ml soku pomarańczowego,
  • 3 kostki lodu,
  • 1-2 wisienki koktajlowe,
  • Plasterek cytryny.

Do shakera wlej dwa rodzaje rumu, sok z cytryny oraz sok pomarańczowy. Dodaj kostki lodu. Kilka razy mocno wstrząśnij. Drink przelej do wysokiej szklaneczki, wrzuć wisienkę koktajlową. Do drinka włóż rurkę. Brzeg szklanki możesz udekorować plasterkiem cytryny. Aby drink miał bardziej egzotyczny smak, możesz dodać kilka kropel grenadiny.