Żurawina od dawna znana jest jako naturalne lekarstwo na problemy z pęcherzem moczowym. Tak naprawdę jednak ma o wiele więcej cennych właściwości i zasługuje na naszą uwagę. Żurawina stosowana jest jako środek profilaktyczny w chorobach serca, skutecznie wspomaga odchudzanie oraz przynosi ulgę w problemach trawiennych.
Żurawina coraz popularniejsza
Smaczna i zdrowa żurawina staje się coraz popularniejsza z uwagi na swoje liczne właściwości zdrowotne, które znacznie wykraczają poza wspomaganie działania układu moczowego. Mimo iż jej występowanie w naszym kraju jest powszechne, nadal zbyt mało osób chce poznać jej zalety. Warto więc dowiedzieć się, co cennego zawiera żurawina i jak wykorzystać posiadane przez nią właściwości w życiu codziennym.
Właściwości zdrowotne i lecznicze żurawiny
Owoce żurawiny to cenne źródło wielu ważnych dla ludzkiego organizmu witamin. Znajdujące się w niej witaminy i mikroelementy sprawiają, że stajemy się bardziej odporni na różnego rodzaju infekcje. To zasługa witaminy C, która ma ogromny wpływ na naturalną odporność naszego organizmu i która jest jednym z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy. W żurawinie znajduje się również sporo witaminy E - kolejnej substancji, bez której nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Witamina E nie tylko skutecznie wspiera pracę układu immunologicznego, ale też doskonale radzi sobie w walce z wolnymi rodnikami - głównymi sprawcami wielu problemów ze zdrowiem oraz zbyt szybkim procesem starzenia się organizmu. Warto pamiętać również o błonniku, dzięki któremu owoce żurawiny stają się cennym wsparciem dla osób mających problemy z trawieniem.
Działanie
Żurawina ma przede wszystkim działanie moczopędne, co sprawia, że jest znanym, cenionym i przede wszystkim naturalnym lekarstwem na wszelkie problemy z pęcherzem moczowym, w tym zapaleniem pęcherza. Na infekcje tego rodzaju o wiele bardziej narażone są kobiety, zwłaszcza, jeśli często korzystają z publicznych toalet. Na szczęście można sobie w prosty sposób radzić z przykrymi dolegliwościami ze strony pęcherza moczowego. Warto profilaktycznie wspomagać jego pracę pijąc sok z żurawiny lub jedząc ją w postaci suszonej. Sprawdza się ona również już po pojawieniu się objawów infekcji. Zauważymy złagodzenie dolegliwości poprzez zmniejszanie ilości bakterii w moczu dzięki ich szybszemu wypłukiwaniu. Z kolei regularnie stosowanie żurawiny zmniejsza ryzyko ponownego zapalenia pęcherza moczowego. Pomaga także przy problemach trawiennych, chroni przed choroba wrzodową. Żurawina stosowana jest w profilaktyce i leczeniu schorzeń układu krążenia. Skutecznie chroni serce oraz mózg, zapobiega tworzeniu się zakrzepów poprzez usprawnianie przepływu krwi.
To nadal nie wszystko: żurawina jest stosowna również jako środek profilaktyczny i leczniczy w przypadku chorób jamy ustnej, w tym chorób dziąseł. Zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej, zapobiega również próchnicy. Ponadto, żurawina ułatwia odchudzanie, ponieważ zawiera wiele błonnika, co sprzyja uczuciu sytości ale i usprawnia przemianę materii. Poza tym, owoc ten wykazuje także działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne. Jest składnikiem wielu preparatów medycznych, w tym oczywiście leków na schorzenia dróg moczowych oraz produktów, wzmacniających ogólną odporność organizmu. Żurawina jest powszechnie dostępna w polskich sklepach oraz w Internecie. Można zakupić ją w postaci świeżej lub suszonej oraz oczywiście jako sok.
Żurawina w kuchni - możliwości zastosowania
Znajduje ona szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Przede wszystkim może być spożywana w postaci suszonej: pomoże nam zastąpić chipsy i inne słodkie czy słone przekąski. Ponadto, nadaje się do przygotowania smacznych konfitur, które z kolei stają się baza do przyrządzania sosów lub doprawiania mięs. Można z niej zrobić dżem, galaretki i wiele innych tego typu produktów. Ponadto, można z niej przyrządzić koktajle, stosować ją jako dodatek do sałatek czy zapiekanek.
Przepisy na dania z żurawiną
O zaletach żurawiny wiemy już sporo, o jej wykorzystaniu w kuchni również, a teraz pora na garść ciekawych przepisów na dania z żurawiną. Jest ich oczywiście wiele ale warto poznać pięć, wyjątkowo interesujących.
Przepis 1: Żurawinowy koktajl na szczupłą sylwetkę
Przepis nie tylko dla tych, którzy chcą schudnąć ale z pewnością przyda się każdej osobie, która boryka się z nadprogramowymi kilogramami. Smaczny i zdrowy koktajl z dodatkiem żurawiny, który ze względu na zawartość błonnika wspomaga odchudzanie przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Porcję żurawiny gotujemy i przecieramy przez sitko, osładzamy miodem lub cukrem trzcinowym. Miksujemy masę z dodatkiem kefiru, maślanki lub jogurtu, dodajemy siemię lniane. Dodatkowo koktajl możemy wzbogacić o wanilię lub szczyptę cynamonu.
Przepis nr 2: Sok z żurawiny
To znany i ceniony przepis na smaczny sok z żurawiny, który doskonale sprawdza się w profilaktyce i leczeniu chorób pęcherza moczowego. Kilogram żurawiny gotujemy zalany 3-4 szklankami wody aż się całkowicie rozpadną. Odstawiamy na jeden dzień i kolejnego przecedzamy, osładzamy cukrem (około 05, kilograma), zagotowujemy i przelewamy do butelek. Sok możemy dodawać do herbaty, a nawet ciast.
Przepis nr 3: Konfitura z żurawiny
Smaczna konfitura z żurawiny jest doskonała jako dżem ale i dodatki do mięs. Aby nie była cierpka, warto wzbogacić ją smakiem jabłek. Przygotowujemy ją poprzez przyrządzenie musu z jabłek (z kilograma owoców), do którego dodajemy żurawinę (około pół kilo), całość osładzamy cukrem (około 30 deko), dżem przekładamy do słoiczków i zagotowujemy.
Przepis nr 4: Sałatka z gruszką i żurawiną
Świetny przepis na smaczną sałatkę, która przygotujemy w kilka chwil. Potrzebujemy sałaty roszponki lub rukoli, 2-3 gruszek, świeżej lub suszonej żurawiny oraz sera pleśniowego, najlepszy będzie ten z błękitną pleśnią. Całość polewamy sosem winegret lub delikatny sosem na bazie jogurtu. Sałatkę możemy wzbogacić także pokrojonymi w kosteczkę grzankami, będzie bardziej sycąca. To ciekawa propozycja na smaczną kolację lub przekąskę na przyjęcie w gronie znajomych.
Przepis nr 5: Nalewka z żurawiny
Przepis na każdego wielbiciela smacznych i zdrowych, domowych nalewek. Żurawinówkę przyrządzamy poprzez zalanie rozgniecionej porcji żurawiny czystą wódką (około 3 szklanek na pól litra alkoholu). Całość ostawiamy na 1,5 tygodnia, zlewamy płyn, dodajemy cukier i dodajemy szklankę spirytusu. Nalewka musi postać w ciepłym miejscu jeszcze około 2 tygodniu, po czym możemy rozlać ją do butelek.