Mianem ziół prowansalskich określamy mieszankę ziół rosnących w regionie położonym na południu Francji, czyli właśnie Prowansji.
W kuchni stosuje się zarówno mieszankę ziół świeżych, jak i bardziej nam znanych, suszonych. Stanowią idealną naturalną oprawę do wielu dań. W skład takiej mieszanki wchodzą przede wszystkim: rozmaryn, cząber, majeranek, estragon, tymianek, oregano i szałwia.
Występują również wersje bardziej bogate, a wtedy powyższy skład uzupełniany jest o trybulę, miętę, koper a nawet liść laurowy.
Natomiast na przykład w Niemczech, skład ziół prowansalskich wzbogacany jest nawet o lawendę. Mieszanka tych wszystkich ziół może wzbogacić smak, podkreślić go, przełamać, ale również stanowić bazę smakową. Ten ostatni zabieg stosowany jest zwłaszcza w diecie bezsolnej, aby nadać potrawie niepowtarzalny smak, podkreślając jej walory. Mieszanka aromatycznych ziół pobudza pozytywnie zmysł powonienia, a co za tym idzie wzmaga apetyt.
Poza tym nie od dziś znane są walory spożywcze tych ziół. Przede wszystkim pomagają w trawieniu poprzez pobudzenie enzymów trawiennych. Z tego też względu stosuje się je do oprawy tłustych mięs, ciężkostrawnych potraw i potraw wysokokalorycznych.