Sproszkowane rodzime superfood - dlaczego warto po nie sięgać?

Natka pietruszkiKażda osoba, która martwi się, że w jej diecie jest za mało warzyw, powinna wypróbować te sproszkowane. Ich smakiem można cieszyć się przez cały rok, jednak warto po nie sięgać jedynie zimą, gdy nie ma co liczyć na świeże warzywa bogate w korzystne dla zdrowia witaminy oraz minerały.

Produkty zaliczane do tzw. grupy superfood charakteryzują się bardzo dużą koncentracją licznych składników odżywczych, które mają zbawienny wpływ nie tylko na zdrowie, ale również na urodę. Słysząc o super jedzeniu większość osób ma przed oczami głównie nasiona chia, jagody acai lub spirulinę, czyli egzotyczne produkty, które sprowadzane są z różnych stron świata. Warto jednak mieć świadomość tego, iż wśród polskich warzyw można również znaleźć produkty zaliczane do grona superfood. Niestety późną jesienią oraz zimą nie ma co liczyć na świeże produkty, dlatego też warto zainteresować się tymi suszonymi.

Suszone superfood

Słysząc o suszonych produktach spożywczych większości osób wydaje się, iż są one całkowicie pozbawione wartości odżywczych, jednak tak naprawdę nie ma się czego obawiać. Takie ususzone warzywa to koncentracja najcenniejszych dla zdrowia składników pokarmowych, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Sproszkowane warzywa to świetny dodatek nie tylko do koktajli, ale również do zup, sosów, a nawet deserów. Po które sproszkowane rodzime super jedzenie warto zatem sięgać?

Czerwony burak

Czerwone buraki to świetne uzupełnienie codziennej diety, ponieważ zawierają w swoim składzie antocyjany, które odpowiadają za lepszą odporność organizmu, opóźniają proces starzenia, a także zapobiegają powstawaniu nowotworów. Aby przygotować 200 g sproszkowanych buraków potrzeba około 2 kilogramów świeżych warzyw.

Zielona pietruszka

Natka pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa, która bardzo korzystnie wpływa zarówno na układ pokarmowy, jak i moczowy. Zawiera spore ilości witaminy C, która wzmacnia odporność i jest bardzo przydatna podczas przeziębienia oraz grypy.

Jarmuż

To zielone warzywo należące do rodziny kapustowatych jeszcze do niedawna było praktycznie nieznane, jednak obecnie można je bez problemu zakupić na każdym straganie. Jarmuż to jedno z najbardziej wartościowych zielonych warzyw, ponieważ zawiera spore ilości wapnia, który pomaga przy osteoporozie, a także błonnika, który sprzyja szczupłej sylwetce.

Młody jęczmień

Młody jęczmień pozyskuje się z młodych pędów rośliny, które zawierają spore ilości witamin, mikroskładników oraz przeciwutleniaczy. W jego składzie można również znaleźć błonnik, który wymiata z organizmu wolne rodniki oraz zbędne produkty przemiany materii.

Pyłek kwiatowy

O tym, że miód posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości, wie chyba każda osoba. Ostatnim jednak odkryciem jest pyłek kwiatowy, czyli kolejny po miodzie cenny owoc pracy pszczół. Pyłek jest bogaty w liczne witaminy (A, C, PP), a także wapń, cynk, potas, magnez oraz żelazo. Warto go przyjmować każdego dnia, ponieważ reguluje przemianę materii, obniża poziom cukru we krwi, a także skutecznie oczyszcza organizm z toksyn.