Gofry kojarzone są najczęściej z wakacyjną rozpustą - sprzedawane na deptakach, udekorowane bitą śmietaną, owocami, czekoladą i innymi dodatkami to obowiązkowy punkt każdego wyjazdu nad morze. Czy wiesz jednak, że gofry mogą stać się także zdrową i niskokaloryczną przekąską, którą będziesz mógł się zajadać nawet w czasie trwania diety odchudzającej? Dowiedz się, jak zrobić gofry w wersji fit!
Gofry owsiane - przepis
Zwarte i chrupiące gofry jako zdrowie śniadanie? W tej roli świetnie sprawdzają się gofry owsiane, które dzięki swojej konsystencji zachowują idealny kształt po upieczeniu. Do ich przygotowania potrzebne Ci będą:
- płatki owsiane - ok. 70-80 g,
- 3 jaja,
- 10 g słodzika (ksylitol, stewia, cukier trzcinowy),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 80 ml mleka - może być roślinne.
Płatki należy rozdrobnić, korzystając z młynka do kawy lub blendera. Do tak powstałej mąki dodać żółtka jaj, słodzik i proszek do mieszenia i całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę i połączyć obie masy. Nakładać łyżką na rozgrzaną i wysmarowaną olejem kokosowym gofrownicę.
Gofry jaglane - jak je zrobić?
Kolejnym pomysłem na zdrowe i smaczne gofry jest wykorzystanie kaszy jaglanej. Jest ona często stosowana do robienia energetycznych i pożywnych śniadań, a równie dobrze sprawdza się do przygotowania masy na gofry:
- mąka jaglana - ok. 3 duże łyżki,
- jogurt naturalny - ok. 2 duże łyżki,
- słodzik - 2 łyżeczki,
- 100 ml wody gazowanej (nada gofrom puszystość).
Wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć i nakładać na gofrownicę. Można podawać z dżemem niskosłodzonym lub owocami.
Jak zrobić gofry pełnoziarniste?
Gofry pełnoziarniste idealnie nadają się do wykonania wytrawnego śniadania. Z powodzeniem zastąpią kromkę chleba, a z takimi dodatkami, jak awokado, pomidory, ogórki czy hummus będą stanowiły pełnowartościowy posiłek:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- szklanka mleka (może być roślinne),
- 2 jaja,
- łyżka oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- przyprawy - sól, pieprz, można dodać czarnuszkę,
- w razie potrzeby odrobina wody.
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. Jeśli będzie ona zbyt gęsta, można dodać wody - najlepiej gazowanej, wówczas gofry wyjdą bardziej puszyste. Smażyć w gofrownicy wysmarowanej małą ilością tłuszczu.
Gofry bananowe - prosty przepis
Idealna propozycja dla tych, którzy nie wyobrażają sobie śniadania bez banana:
- banan - 1 duża sztuka,
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Banana zmiksować w blenderze, dodać pozostałe składniki i wymieszać na gęstą masę. Smażyć wg zaleceń w instrukcji gofrownicy.
Jak widać można cieszyć się pełnym smakiem gofrów - z dodatkami lub bez, na słodko lub słono - i nie rezygnować jednocześnie ze zdrowego stylu życia. A Ty, jakie gofry lubisz najbardziej?
Źródło: www.euro.com.pl.