Produkty

AnanasAnanas - właściwości, wartości odżywcze, ciekawostki

Ananas comosus to odmiana roślin kwiatowych, z rodziny ananasowatych, jednoliściennych, gatunek rośl

BakłażanBakłażan - właściwości, wartości odżywcze. Jak go przygotować?

Bakłażan, nazywany też często psianką podłużną czy oberżyną, jest rośliną pochodzącą z Indii. Od tys

RodzynkiRodzynki - właściwości, kalorie, wartości odżywcze, rodzaje

Rodzynki są jednymi z najbardziej popularnych bakalii. Przed wiekami miały jednak o wiele większą wa

KamutKamut - właściwości, wartości odżywcze, nasiona, cena, uprawa

Chociaż jego ziarna są dwukrotnie większe niż doskonale nam znanej pszenicy, zawierają o wiele mniej

Miłka abisyńska - teffMiłka abisyńska (teff) - właściwości, składniki odżywcze, cena, uprawa

Zboża od zawsze odgrywają ważną rolę w diecie człowieka. Jeszcze do niedawna sięgaliśmy po te rodzim

ChrzanChrzan - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości chrzan jest nazywany słowiańskim żeń-szeniem. Kiedyś był n

RyżRyż - historia, wartości odżywcze, rodzaje ryżu i ich właściwości

Ryż jest produktem stanowiącym podstawę codziennego pożywienia dla ponad połowy ludzi zamieszkującyc

ZiemniakiZiemniaki - historia, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kalorie, odmiany

O ziemniakach pisali wybitni światowi literaci, a Vincent van Gogh uczynił je przewodnim motywem swo

Wasabi -chrzan japońskiWasabi, czyli chrzan japoński - właściwości, przepisy, sosy

Kuchnię japońską zna każdy z nas, choćby ze słynnego sushi, które ma zarówno swoich zwolenników, jak

Pietruszka zwyczajnaPietruszka: korzeń i natka z pietruszki - właściwości i zastosowanie

Pietruszka zwyczajna to znane ale wciąż jeszcze niedoceniane warzywo. Ta jasna kuzynka marchewki ma

GorczycaGorczyca - biała, czarna, zółta - właściwości

Gorczyca przyprawa - pospolita, a jednak wyjątkowa. Gorczyca to jedna z najpopularniejszych przypraw

RukolaRukola - właściwości odżywcze i lecznicze. Sałatka z rukoli

Rukola w naszej diecie i w naszej kuchni - właściwości odżywcze i lecznicze. Rukola, a właściwie rok

CiecierzycaCiecierzyca: smaczna i zdrowa - właściwości, wartości odżywcze, przepisy

O zaletach cieciorki, czyli ciecierzycy (tzw. grochu włoskiego) można mówić długo. Jest jednak nie t

KalafiorNiepozorny kalafior i jego niezwykłe właściwości

Coraz częściej na naszych talerzach goszczą egzotyczne, przez lata nieznane w naszym kraju warzywa i

Oleje naturalneNaturalne oleje - smacznie i zdrowe

Naturalne oleje stosowane w kuchni to zdrowy i smaczny sposób dla podkreślenia smaku sałatek, dipów

Miód pszczeliMiód pszczeli - leczniczy zamiennik cukru

Miód pszczeli znany jest ludzkości od ponad czterech tysiącleci. Zakłada się, iż jako pierwsi, miód

PorPor w zdrowej diecie, wartości odżywcze, właściwości

Por jest smaczny i zdrowy, doskonale sprawdza się jako składnik surówek oraz sałatek. Choć ma ogromn

TopinamburTopinambur - warzywo dla zdrowia i urody

Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty (łac. Heliantus tuberosus) jest rośliną z rodziny astrowaty

RzeżuchaRzeżucha - bomba witaminowa

Rzeżucha jest kojarzona przede wszystkim z Wielkanocą, kiedy pojawia się na stołach w charakterze de

QuinoaKomosa ryżowa, Quinoa - peruwiański ryż

Komosa ryżowa zawiera dwa razy więcej wapnia niż mleko. Jest źródłem cennego białka, strukturą przyp