| Ananas - właściwości, wartości odżywcze, ciekawostki
Ananas comosus to odmiana roślin kwiatowych, z rodziny ananasowatych, jednoliściennych, gatunek rośl |
| Bakłażan - właściwości, wartości odżywcze. Jak go przygotować?
Bakłażan, nazywany też często psianką podłużną czy oberżyną, jest rośliną pochodzącą z Indii. Od tys |
| Rodzynki - właściwości, kalorie, wartości odżywcze, rodzaje
Rodzynki są jednymi z najbardziej popularnych bakalii. Przed wiekami miały jednak o wiele większą wa |
| Kamut - właściwości, wartości odżywcze, nasiona, cena, uprawa
Chociaż jego ziarna są dwukrotnie większe niż doskonale nam znanej pszenicy, zawierają o wiele mniej |
| Miłka abisyńska (teff) - właściwości, składniki odżywcze, cena, uprawa
Zboża od zawsze odgrywają ważną rolę w diecie człowieka. Jeszcze do niedawna sięgaliśmy po te rodzim |
| Chrzan - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości chrzan jest nazywany słowiańskim żeń-szeniem. Kiedyś był n |
| Ryż - historia, wartości odżywcze, rodzaje ryżu i ich właściwości
Ryż jest produktem stanowiącym podstawę codziennego pożywienia dla ponad połowy ludzi zamieszkującyc |
| Ziemniaki - historia, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kalorie, odmiany
O ziemniakach pisali wybitni światowi literaci, a Vincent van Gogh uczynił je przewodnim motywem swo |
| Wasabi, czyli chrzan japoński - właściwości, przepisy, sosy
Kuchnię japońską zna każdy z nas, choćby ze słynnego sushi, które ma zarówno swoich zwolenników, jak |
| Pietruszka: korzeń i natka z pietruszki - właściwości i zastosowanie
Pietruszka zwyczajna to znane ale wciąż jeszcze niedoceniane warzywo. Ta jasna kuzynka marchewki ma |
| Gorczyca - biała, czarna, zółta - właściwości
Gorczyca przyprawa - pospolita, a jednak wyjątkowa. Gorczyca to jedna z najpopularniejszych przypraw |
| Rukola - właściwości odżywcze i lecznicze. Sałatka z rukoli
Rukola w naszej diecie i w naszej kuchni - właściwości odżywcze i lecznicze. Rukola, a właściwie rok |
| Ciecierzyca: smaczna i zdrowa - właściwości, wartości odżywcze, przepisy
O zaletach cieciorki, czyli ciecierzycy (tzw. grochu włoskiego) można mówić długo. Jest jednak nie t |
| Niepozorny kalafior i jego niezwykłe właściwości
Coraz częściej na naszych talerzach goszczą egzotyczne, przez lata nieznane w naszym kraju warzywa i |
| Naturalne oleje - smacznie i zdrowe
Naturalne oleje stosowane w kuchni to zdrowy i smaczny sposób dla podkreślenia smaku sałatek, dipów |
| Miód pszczeli - leczniczy zamiennik cukru
Miód pszczeli znany jest ludzkości od ponad czterech tysiącleci. Zakłada się, iż jako pierwsi, miód |
| Por w zdrowej diecie, wartości odżywcze, właściwości
Por jest smaczny i zdrowy, doskonale sprawdza się jako składnik surówek oraz sałatek. Choć ma ogromn |
| Topinambur - warzywo dla zdrowia i urody
Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty (łac. Heliantus tuberosus) jest rośliną z rodziny astrowaty |
| Rzeżucha - bomba witaminowa
Rzeżucha jest kojarzona przede wszystkim z Wielkanocą, kiedy pojawia się na stołach w charakterze de |
| Komosa ryżowa, Quinoa - peruwiański ryż
Komosa ryżowa zawiera dwa razy więcej wapnia niż mleko. Jest źródłem cennego białka, strukturą przyp |