Por w zdrowej diecie, wartości odżywcze, właściwości

PorPor jest smaczny i zdrowy, doskonale sprawdza się jako składnik surówek oraz sałatek. Choć ma ogromną wartość odżywczą, nasza dieta dość rzadko uwzględnia jego obecność.

Wielka to szkoda, bo na lekceważeniu tego warzywa najwięcej tracimy my sami. My i nasze zdrowie. Przecież por to moc korzyści dla naszego organizmu, któremu wsparcie znajdujących się w porze witamin jest potrzebna w walce z codziennymi zagrożeniami. Por to wyjątkowe warzywo, a dzięki jego obecności nasza dieta staje się naturalnym lekiem i cennym sojusznikiem naszego zdrowia.

Na czym polega wyjątkowa moc pora? Dlaczego dietetycy zachęcają, by sięgać po pory możliwie jak najczęściej?

Największym walorem tego warzywa jest ogromna ilość cennych dla zdrowia związków siarki. Dzięki temu por korzystnie wpływa na krzepliwość krwi. Jednocześnie dieta z jego udziałem pomaga nam wspierać naturalną odporność organizmu i zmniejsza jego podatność na działanie niebezpiecznych wirusów. Kobieca dieta powinna uwzględniać por wyjątkowo często, a to ze względu na wyniki badań, zgodnie z którymi por może stanowić skuteczną ochronę przed rakiem jajnika.