Miód pszczeli - leczniczy zamiennik cukru

Miód pszczeliMiód pszczeli znany jest ludzkości od ponad czterech tysiącleci. Zakłada się, iż jako pierwsi, miód odkryli starożytni Egipcjanie. Od zawsze był cenionym produktem spożywczym o dodatkowym działaniu leczniczym.

Powstaje on z nektaru i/lub spadzi (słodkiej cieczy obecnej latem na igłach i gałęziach drzew iglastych, czasem występuje ona także na drzewach liściastych). Dzięki wielokrotnemu trawieniu i regurgitacji (przesunięciu treści żołądkowej do przełyku), pszczoły rozkładają zawartą w tych substancjach sacharozę na cukry proste. Miód składowany jest w plastrach utworzonych z wosku przez robotnice.

Występuje w postaci gęstego płynu lub w formie stałej i skrystalizowanej. Symbol obfitości, słynny na całym świecie ludowy medykament, praktycznie jedyny nieprzetwarzany słodzik naturalny.

Czym jeszcze zaskoczy nas pyszny pszczeli miód?

Róg obfitości dla każdego

Można spotkać się z wieloma pozytywnymi opiniami, dotyczącymi jego właściwości leczniczych. W przeciętnym słoiku miodu znajduje się wiele cennych, z punktu widzenia człowieka, związków organicznych. Cukry proste pomimo wysokiej kaloryczności, wykazują się właściwościami regenerującymi oraz są najłatwiej dostępnym dla organizmu, szybkim źródłem energii. Po wyczerpującym wysiłku, nawet jedna łyżka miodu potrafi pokrzepić strudzonego człowieka. Dzieje się tak, ponieważ najważniejsze organy, czyli serce i mózg, korzystają głównie z energii chemicznej zawartej w cukrach prostych.

Cholina reguluje wiele procesów zachodzących w ludzkim organizmie (m. in. pracę nerek, wątroby, podział komórek oraz budowę i regenerację układu kostnego), a także działa osłonowo na wątrobę i zwiększa wydzielanie żółci. Acetylocholina, będąca jej pochodną, jest bardzo ważnym neuroprzekaźnikiem. W wyniku dostarczania z pokarmem, obniża ona ciśnienie krwi i częstotliwość pracy serca. Rozszerza naczynia krwionośne i zmniejsza siłę skurczu mięśnia sercowego, co przyspiesza jego regenerację w przypadku chorób kardiologicznych.

Nadtlenek wodoru posiada właściwości odkażające oraz jest szeroko wykorzystywany przez układ odpornościowy do zwalczania patogenów. Flawonoidy wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz bakteriostatyczne. Rośliny wykorzystują je m. in. w celu obrony tkanek przed drobnoustrojami oraz niszczącym wpływem promieniowania słonecznego. Kwasy fenolowe posiadają przede wszystkim działanie antyutleniające oraz przeciwbakteryjne.

Jony metali takich jak żelazo, kobalt i mangan, stymulują produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny. Są także niezbędnym elementem do funkcjonowania wielu enzymów. Miód zawiera także, w niewielkich ilościach, terpeny działające przeciwzapalnie i znieczulająco oraz olejki eteryczne charakteryzujące się działaniem bakteriostatycznym.

Rozmaite gatunki miodu i ich właściwości lecznicze:

Miód gryczany

Znany jest z ciemnej, bursztynowej barwy i posiada płynną konsystencję. Wyróżnia go lekko drażniący smak. Rekomendowany jest szczególnie dla osób starszych, ponieważ zawiera przeciwzapalną i oczyszczającą organizm z wolnych rodników - rutynę. Jest bogatym źródłem magnezu, dlatego korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Miód lipowy

Jasnożółty, ostry z wyczuwalnym posmakiem lipowym. Wspomaga leczenie przeziębienia i grypy oraz posiada właściwości antybiotyczne. Wykazuje działanie przeciwkaszlowe i przeciwgorączkowe, w związku z czym, przynosi ulgę w walce z chorobą.

Miód akacjowy

Jest wyjątkowo przezroczysty i jasny, a także bardzo powoli ulega krystalizacji. Jego właściwości moczopędne sprawiają, iż wykorzystywany jest przy schorzeniach nerek i układu moczowego. Ponadto działa łagodząco i regenerująco w wypadku chorób wrzodowych układu pokarmowego, wspomagając przy tym trawienie.

Miody spadziowe

Posiadają ciemny, zielonkawy kolor i łagodny korzenny smak. Są wykorzystywane do produkcji syropów wykrztuśnych i działają przeciwzapalnie.

Miód wrzosowy

Ciemnobrunatny, po skrystalizowaniu zaś pomarańczowy. Charakteryzuje go ostry smak i goryczka. Działa moczopędnie, pomagając w chorobach dróg moczowych oraz antyseptycznie przy zapaleniach jamy ustnej i przełyku.

Miód rzepakowy

Jest słodki, z posmakiem goryczy i szybko się krystalizuje nabierając biało-słomkowego koloru. Wykazuje działanie detoksykacyjne, neutralizuje czynniki zakaźne i przyspiesza gojenie ran. Zalecany przy zapaleniach górnych dróg oddechowych i schorzeniach serca.

Miód wielokwiatowy

Charakteryzuje go żółta barwa, po krystalizacji zaś brunatna. Ze względu na właściwości krzepiące, stosuje się go w stanach wyczerpania, przeziębieniu i anemii. Łagodzi objawy alergii i kataru siennego. Utrzymuje ponadto dobre ciśnienie krwi.

Do wyboru, do koloru - rozmaite gatunki miodu oferują całe spektrum zastosowań medycznych. Jedyne przeciwwskazania to uczulenie na miód, skłonność do tycia i cukrzyca. Miodu praktycznie nie da się przedawkować. Nawet w minimalnej dawce, spożywany regularnie przynosi korzyści dla zdrowia i samopoczucia.