Kolendra jest popularną na całym świecie przyprawą, oprócz walorów smakowych i zapachowych posiada również liczne właściwości lecznicze i ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej.
Dzięki zbawiennemu wpływowi na zatrucia pokarmowe, układ trawienny, poprawę apetytu i ukojenie skołatanych nerwów jest ceniona przez zwolenników ziołolecznictwa.
Roślina ta pochodzi z Bliskiego Wschodu i terenów Morza Śródziemnego, obecnie jest uprawiana w Chinach, Indiach, Pakistanie, Gruzji, Rosji, Europie Środkowej, Etiopii i Syrii. W Polsce powstają całe uprawy kolendry, choć można ją również spotkać w postacie dzikiej wolno rosnącej na łąkach. Kolendra w zależności od regionu z którego pochodzi różni się intensywnością smaku i zapachu, ta najbardziej aromatyczna jest hodowana w Etiopii, a ostra w smaku w Gruzji.
Zastosowanie kolendry w ziołolecznictwie
Lecznicze działanie kolendry
Kolendra na wzdęcia. Owoce kolendry od wieków są stosowane na całym świecie w walce z pasożytami jelitowymi oraz jako środek łagodzący niestrawność. Natomiast olejek pozyskiwany z owoców kolendry dzięki zawartości linalolu jest pomocny na wzdęcia, działając rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego (również jelit) powoduje wydalanie nagromadzonych gazów. Olejek z kolendry działa leczniczo na zapalenie błony śluzowe żołądka i jest wskazany jako pomocniczy preparat w leczeniu biegunki.
Napar na wzdęcia, regulujący trawienie
Do 1 szklanki wrzątku należy dodać 1 łyżeczkę rozgniecionych owoców kolendry, po upływie 15 min. napar należy odcedzić i odstawić na kolejne 15 min. Tak uzyskany napar należy pić po ½ szklanki 2-3 razy dziennie przed posiłkiem.
Kolendra na zatrucie pokarmowe i pasożyty
Kolendra, a dokładniej olejek pozyskiwany z jej nasion ma właściwości przeciwbakteryjne zwalczające gronkowca złocistego, laseczkę sienną, pałeczki ropy błękitnej, odmieniec pospolity. Badania prowadzone przez australijskich naukowców jednoznacznie stwierdzają, że kolendra dzięki swoim właściwością bakteriobójczym jest wstanie zwalczyć nawet takie bakterie jak salmonella czy E.Cola, które są odpowiedzialne za groźne i trudne do wyleczenia zatrucia pokarmowe, ponadto kolendra uodparnia na bakterie atakujące przewód pokarmowy. Stosując kolendrę przez dłuższy czas należy ten fakt skonsultować z lekarzem gdyż owoce tej rośliny mają składnik powodujący niedobór witaminy B1 i równolegle z leczeniem kolendrą należy stosować dietę bogatą tą witaminę.
Kolendra na oczyszczenie organizmu
Kolendra ma również właściwości oczyszczające organizm z metali ciężkich, teza ta została opublikowana po raz pierwszy w 1995 roku, kiedy to badacz dr Yoshiaki Omura opublikował artykuł na łamach "Acupuncture & Electro-Therapeutics Research", w którym stwierdził, iż wietnamska zupa z dodatkiem kolendry powoduje wydalanie wraz z moczem rtęci i ołowiu. Badania natomiast prowadzone na osobach, które wymieniły plomby amalgamantowe i spożywały kolendrę w kapsułkach w odpowiedniej dawce już w ciągu trzech tygodni pozbyły się zalegającej w organizmie rtęci, będącej efektem stosowania wspomnianych plomb. Naukowcy idąc tym tropem zalecają więc dietę bogatą w kolendrę wszystkim osobom posiadającym takowe plomby, co chroni przed zatruciem organizmu rtęcią.
Kolendra na obniżenie cholesterolu, cukru i nadciśnienia tętniczego
Badania laboratoryjne prowadzone na szczurach jednoznacznie wykazały, iż gryzonie poddane przez 75 dni diecie o wysokiej zawartości tłuszczu i przyjmujące sproszkowane owoce kolendry miały niższy cholesterol całkowity w surowicy krwi, wątrobie i sercu. Badania potwierdziły również, że kolendra posiada właściwości obniżające poziom cukru w organizmie, oraz obniżające ciśnienie tętnicze. U osób z wysokim poziomem cukru, lub cholesterolu, a także wysokim ciśnieniem tętniczym kolendra nie zastępuje leczenia farmakologicznego i przed włączeniem jej do diety zawsze należy skonsultować się z lekarzem.
Kolendra na skołatane nerwy
Olejek eteryczny pozyskiwany z owoców kolendry i zawarty w nim linalol mają działanie uspokajające. Olejek jest stosowany w medycynie naturalnej w stanach nerwicy wegetatywnej połączonej z dolegliwościami serca, a także w u osób ogólnie pobudzonych, pomaga a także w zwalczaniu bezsenności.
Kolendra w kosmetyce - zastosowanie
Kolendra ma również zastosowanie przy produkcji perfum, mydeł zapachowych, balsamów i kremów. Jest stosowana w chorobach skórnych, działa miejscowo na stany zapalne, zaczerwienienia, oraz jako środek przeciwgrzybiczy i przyspieszający gojenie ran, w tym poparzeń.
Wywar z nasion kolendry można stosować do przemywania zmęczonych oczu, oraz w sezonowym, alergicznym zapaleniu spojówek. Natomiast dla poprawienia kolorytu cery i złagodzenia zaczerwienień na twarzy można wykoć maseczkę z jogurtu naturalnego z dodatkiem kilku kropel oleju z kolendry, a następnie całość dokładnie wymieszać i nałożyć na twarz omijając okolice oczu i ust. Maseczkę należy pozostawić na około 15 min, a następnie dokładnie zmyć i nałożyć na twarz krem stosowany do codziennej pielęgnacji.