Kminek - przyprawa, właściwości

kminekHistoria kminku sięga neolitu, gdyż jego owoce znaleziono w pochodzących sprzed 2,5 tysiąca lat osadach niemieckich i szwajcarskich. Kminek używany był też w starożytnej Grecji i Rzymie. W Polsce znany jest od X wieku. Niegdyś uważano go za ziele czarodziejskie - odstraszano nim czary i złe duchy. Napoje miłosne także przyrządzano z dodatkiem kminku, co miało zapewnić wzajemność w miłości.

Dziś kminku używa się jako przyprawy, zwłaszcza do potraw z kapusty, sałatek warzywnych, wieprzowiny, pieczonej gęsi i kaczki, serów, sosów do sałatek, sosu jabłkowego, ryżu oraz owoców morza. Nasiona kminku stosuje się także do przyprawiania chleba żytniego, ciast, herbatników, omletów, makaronów, zup oraz potraw z takich warzyw jak: buraki, marchew, ziemniaki, zielony groszek, kalafior, ogórki, cebula i cukinia. Olejki eteryczne z nasion kminku są stosowane do nadania smaku korniszonom i marynatom. Natomiast owoce kminku używane są także do produkcji wódek i likierów.

Kminek zwyczajny zawiera witaminę C, sole mineralne, kumaryny, rozrzedzające krew; kwasy fenolowe, żywice, węglowodany, furanochromony, związki półacetylenowe, olejki eteryczne; flawonoidy - działające rozkurczowo, moczopędnie, przeciwzapalnie i zmniejszające ryzyko wystąpienia raka; garbniki - mające właściwości przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe i bakteriobójcze; kwas kawowy o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym; białka oraz olej.
Ziele zawiera flawonoidy - kwercetynę, kemferol i izoramnetynę, olejki eteryczne i polisacharydy. Kwiaty kminku zwyczajnego bogate są w olejki eteryczne i flawonoidy.

Nasiona kminku zwyczajnego wykazują działanie moczopędne, wykrztuśne oraz dobroczynnie wpływają na cały układ trawienny. Hamują szkodliwe procesy fermentacyjne w jelitach, a także leczą biegunki. Posiadają właściwości przeciwskurczowe, dlatego łagodzą kolki, skurcze żołądkowe i wzdęcia oraz skurcze menstruacyjne. Pobudzają laktację u matek karmiących. Ponadto odświeżają oddech i poprawiają apetyt. Kminek stosowany jest także do płukanek oraz inhalacji w leczeniu zapalenia gardła oraz zapalenia górnych dróg oddechowych.

Kojąco na ból głowy i zmęczenie wpływa gorąca kąpiel z dodatkiem olejku kminkowego. Rozcieńczony olejek kminku zwyczajnego jest używany także jako skuteczny środek przeciwko świerzbowi. Ponadto kąpiele z olejkiem kminkowym lub nacieranie skóry naparem z nasion leczą stany zapalne grzybicze oraz bakteryjne skóry.