Jeśli marzysz o wspaniałym winie, możesz oczywiście wybrać się do sklepu, ale dużą większą umiejętnością jest zrobienie go samemu. Wytwarzanie wina owocowego domowej roboty daje ogromną satysfakcję, radość i mnóstwo pysznego trunku. Chcesz zacząć własną produkcję? Zobacz nasz poradnik i zacznij przygotowania już dzisiaj!
Co będzie potrzebne do własnej produkcji wina?
Musisz najpierw sprawdzić, czy posiadasz wszystkie niezbędne rzeczy do produkcji domowego wina. Potrzebne będą owoce, cukier, woda, drożdże winne oraz pożywka dla drożdży. Bez odpowiednich naczyń również nie uda Ci się wytworzyć wina. Należą do nich duża butla (do burzliwej fermentacji, mała butla (do spokojnej fermentacji), sokowirówka (aby wytworzyć z owoców sok), wężyk z rurką do ściągania wina, korek z rurką fermentacyjną, butelki do wina oraz korki.
Najważniejsza kwestia, czyli wybór owoców
Pamiętaj, że nie wszystkie owoce w takim samym stopniu nadają się do wytworzenia wina. Najlepiej sprawdzają się te, z których można uzyskać dużą ilość soku - wiśnie, jabłka oraz czerwona porzeczka. Twarde i mniej soczyste owoce również nadają się do produkcji wina, jednak trzeba je zalać wodą z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Powinny być przede wszystkim świeże.
Wino można również przygotować z owoców mrożonych, zarówno tych kupionych w sklepie, jak i zamrożonych samodzielnie, oraz dżemów. Najlepszy efekt przynosi jednak użycie świeżych owoców, dlatego skupimy się na takiej metodzie.
Jak przygotować owoce?
Jeśli już wybrałeś owoce, musisz je odpowiednio przygotować do produkcji wina. Powinny być przede wszystkim dojrzałe. Odrzuć wszystkie robaczywe, niedojrzałe i nadgnite czy spleśniałe - dzięki temu Twoje wino będzie smaczne. Następnie umyj owoce i usuń z nich wszystkie szypułki, pestki oraz gniazda nasienne. Z tak przygotowanych owoców możesz zacząć pozyskiwać sok.
O ile truskawki, porzeczki, maliny i wiśnie możesz po prostu zmiażdżyć czy rozetrzeć, tak w przypadku jabłek, gruszek i śliwek konieczne będzie użycie sokowirówki lub maszynki do mięsa. Tak przygotowany sok nadaje się już do wytwarzania wina.
W czym produkować wino?
Zanim zaczniesz produkcję wina, musisz przygotować odpowiedni sprzęt. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z domową produkcją alkoholi, wybierz niewielki szklany gąsior lub plastikowy pojemnik fermentacyjny (w takim przypadku najlepszy będzie taki do 15 litrów) - będziesz mógł spokojnie nauczyć się sztuki wywarzania wina i w razie niepowodzenia nie stracisz wiele.
Natomiast jeśli masz już wprawę lub po prostu myślisz o większej produkcji, wybierz plastikowy pojemnik fermentacyjny o pojemności 33 litrów. Pamiętaj również o zakupie korków gumowych o odpowiedniej średnicy, plastikowych rurek fermentacyjnych i dłuższego wężyka do zlewania wina znad osadu.
Bardzo ważne są proporcje
Bez zachowania odpowiednich proporcji nie uda się żadne wino. Poniżej przedstawiamy najczęściej stosowane proporcje, które można jednak modyfikować, jeśli chce się uzyskać słabszy lub mocniejszy trunek.
W przypadku porzeczek, na litr soku dodaje się 300 g cukru i 1,5 litra wody. Z kolei na 6 kg wiśni przeznacza się 2 kg cukru i 4,5 litra wody. 6 kg malin - 1,5 kg cukru i 4 litry wody. Na 10 kg jabłek potrzebne są 2 kg cukru i 5 litrów wody. Na 7 kg truskawek będziesz potrzebował 1,5 kg cukru i 4,5 litrów wody.
Pierwszy etap produkcji wina
Na samym początku musisz przygotować matkę drożdżową, na około 5 dni przed przygotowaniem wina. Wyciśnij około 250 ml soku z owoców, dodaj szczyptę pożywki do drożdży i 2 łyżki cukru. Całość gotuj przez 10 minut. Gdy całość się wystudzi, dodaj drożdże winne i przelej do butelki. Całość przykryj gazą lub watą. Następnego dnia dodaj do roztworu ok. 2 szklanki soku, 0,2 g pożywki dla drożdży i 50 g cukru. Odstaw na 4 dni. Roztwór powinien zacząć się burzyć - jest to pożądane zjawisko, które świadczy o tym, że drożdże zaczęły się rozmnażać.
Następny krok - przygotowanie owoców
Gdy masz już przygotowany sok z owoców według wcześniejszych wskazówek, musisz go przefiltrować. Moszcz umieść w pojemniku fermentacyjnym, dodaj cukier i wodę, matkę drożdżową i pożywkę dla drożdży. Zamknij całość korkiem i umieść rurkę fermentacyjną, która umożliwi odchodzenie dwutlenku węgla. Jest to tak zwana fermentacja burzliwa i trwa około 4 tygodnie.
Kolejny etap - ściąganie wina
Kiedy fermentacja burzliwa się zakończy, następuje fermentacja spokojna. Należy zlać wino do mniejszej butli tak, żeby nie było w pojemniku miejsca na powietrze. Pamiętaj również o ściąganiu wina znad osadu - będziesz potrzebował do tego długiego wężyka. Osad to nic innego, jak obumierające drożdże, które opadają na dno. Mogą pogarszać jakość Twojego wina.
Dojrzewanie wina
Wino należy ściągać znad osadu kilka razy, aż stanie się ono zupełnie klarowne. Żeby nadawało się ono do spożycia musi trochę poleżeć. Z czasem nabierze bardziej zharmonizowanego smaku i aromatu. Idealną temperaturą do leżakowania jest 10-12oC. Naczyniami do leżakowania mogą być te same baniaki, których używałeś do przeprowadzenia fermentacji. Powinny być zalane winem do pełna i szczelnie zamknięte korkiem. Czas dojrzewania wina zależy od jego rodzaju. Zaleca się 2-3 miesiące dla lekkich win, 6 miesięcy do 2 lat dla win stołowych i nawet 2-5 lat dla win mocnych i deserowych. Po tym czasie będziesz mógł się cieszyć swoim własnym winem domowej roboty.
Źródło: www.czerwonygrzybek.pl.