Czasem konieczne jest utrzymanie temperatury potrawy, która została przygotowana na gorąco. Niekiedy takie jedzenie transportuje się z miejsca na miejsca (jak w przypadku lokali gastronomicznych, świadczących swoje usługi na wynos), czasem chce się po prostu, by było smaczne za godzinę lub dwie podczas przyjęcia czy bankietu. Jak utrzymać ciepło potraw? Warto poznać najprostsze sposoby.
Sposoby na ciepły posiłek - na miejscu i poza nim
Są różne sposoby na ciepły posiłek. Jeśli chce się utrzymać jego temperaturę na miejscu, gdzie będzie się odbywać przyjęcie czy innego rodzaju impreza, mogą pomóc specjalne podgrzewane naczynia. Można skorzystać z tac, które utrzymają ciepło ułożonych na nich potraw. Warto również wybrać gastronomiczny podgrzewacz, który będzie cały czas odpowiadał za wysoką temperaturę zostawionego na nim jedzenia. Chodzi tutaj o charakterystyczną konstrukcję, złożoną z ramy, wykonanej z ceramiki lub metalu, do której przytwierdzony jest specjalny koszyk. To do tego ostatniego należy włożyć niewielką, płaską świeczkę. Wtedy jej płomień z powodzeniem ogrzeje naczynie z jedzeniem, umieszczone powyżej.
Istnieje też możliwość wykorzystania podgrzewacza elektrycznego, mającego termostat. W takich urządzeniach temperaturę podtrzymuje grzałka bądź lampa, zamontowana nad naczyniem z potrawą. Naczynie warto też włożyć do płaskiego garnka wypełnionego gorącą wodą - wtedy jego zawartość wolniej się wychłodzi. Jeśli chce się natomiast, by temperatura nie uległa zmianie przez dłuższy czas, tak stworzoną konstrukcję można postawić na kuchence, na wolnym ogniu (wtedy potrawa nie będzie stygnąć).
Jak utrzymać ciepło jedzenia podczas transportu przygotowanego dania z miejsca na miejsce? W takim wypadku sprawdzą się wszelkiego rodzaju materiały termoizolacyjne. Można wykorzystać specjalną torbę termoizolacyjną, która utrzymuje w środku temperaturę, właściwą przechowywanemu tam posiłkowi (tego rodzaju torby wykorzystuje się na przykład do przewożenia pizzy, by w momencie dostawy ta była wciąż ciepła). Z kolei do użytku prywatnego poleca się termosy obiadowe, w których łatwo można przewieźć posiłek do pracy czy na uczelnię. Są one nieco wygodniejsze w użyciu niż zwyczajne termosy i co więcej, można z nich swobodnie jeść, ciesząc się odpowiednią temperaturą potrawy.
Opakowania utrzymujące ciepło - które wybrać i gdzie je dostać?
Jak utrzymać ciepło jedzenia? W tym na pewno pomogą specjalne opakowania utrzymujące temperaturę (znajdziesz je na przykład tu: https://unipack.pl/). Dzięki właściwej izolacji cieplnej, nie trzeba się martwić, że transportowane w ten sposób danie ulegnie wychłodzeniu. Aby zatrzymać ciepło, można też stosować bardzo popularny materiał - folię aluminiową. Trzeba tylko wiedzieć, jak z niej korzystać, by osiągnąć pożądany efekt. To jej błyszcząca strona lepiej utrzymuje ciepło, dlatego jeśli chce się, by jedzenie nie uległo wychłodzeniu, należy je zawinąć błyszczącą stroną do środka (tę samą zasadę stosuje się w momencie, gdy owija się rzeczy pieczone w piekarniku lub na grillu).
Wszelkie opakowania utrzymujące wysoką temperaturę, a także inne akcesoria pozwalające na zjedzenie wciąż ciepłego posiłku, warto kupować za pośrednictwem Internetu. W ten sposób ma się zdecydowanie większy wybór, a jednocześnie ceny okazują się znacznie korzystniejsze niż w przypadku zakupów stacjonarnych. Na korzyść takich transakcji przemawia też łatwość ich realizacji - wystarczy złożyć zamówienie z poziomu komputera czy smartfonu, nawet nie wychodząc z domu.