Istnieje wiele przypraw kuchennych, które służą nie tylko podwyższeniu walorów smakowych potraw, ale i wykazują dobroczynne działanie lecznicze, bądź wspomagające leczenie. Do takich przypraw należy, bez wątpienia, imbir.
Roślina ta stosowana jest od bardzo dawna między innymi w leczeniu układu pokarmowego. Przede wszystkim pobudza ona wydzielanie soku żołądkowego. Ponadto ułatwia trawienie, likwiduje wzdęcia i łagodzi nudności. Imbir chroni też przed niekorzystnym działaniem glutaminianu sodu, a nawet może naprawiać powstałe już szkody, wyrządzone przez tę substancję.
Ale to nie wszystkie zalety imbiru. Posiada on także właściwości przeciwgrzybicze, antywirusowe oraz przeciwbakteryjne, dlatego wspomaga leczenie przeziębień i dezynfekuje jamę ustną. Przeciwdziała skurczom oskrzeli, działa napotnie oraz hamuje kaszel.
Ponadto poprawia krążenie krwi i rozrzedza ją, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału. Imbir zmniejsza też wchłanianie cholesterolu przez organizm i ułatwia jego wydalanie. Działa przeciwobrzękowo, łagodzi bóle menstruacyjne oraz poprzez zwiększenie ukrwienia mózgu świetnie wpływa na koncentrację i pamięć. Uważany jest także za afrodyzjak.
Najważniejszą częścią imbiru jest przede wszystkim kłącze, w którym występują silnie działające olejki eteryczne, nadające tej roślinie charakterystyczny aromat. Należy też podkreślić, że imbir bogaty jest w sole mineralne: magnez, wapń, fosfor i potas. Z powyższych względów warto go często dodawać do różnych potraw, czy napojów. Można go dodać na przykład do herbaty, napoju owocowego, a także do piwa i wina. W kuchni krajów azjatyckich dodawany jest do konfitur i cukierków. Starty imbir można dodawać do surówek, czy sałatek owocowych. Dodaje się go również do wypieków, nalewek, syropów, kompotów i soków. Możliwości jego wykorzystania są ogromne, ale oczywiście, tak jak ze wszystkim, nie należy przesadzać i nie używać go w nadmiarze.
Roślina ta stosowana jest nie tylko w kuchni i lecznictwie, ale i w kosmetyce, gdyż wspomaga zwalczanie cellulitu. Tak więc ten, nierzadko niedoceniany przez nas, imbir posiada wielkie bogactwo cennych właściwości, z których warto systematycznie korzystać.
Imbir może być cennym dodatkiem do wielu potraw. Jest ciekawą przyprawą oraz jednym z najwspanialszych leków, jakie zostały stworzone przez naturę.
Sięganie po imbir może każdej z nas przynieść wiele korzyści. Zyskać może na tym zarówno ogólny stan naszego zdrowia, jak i nasza skóra. Dieta miłośniczek piękno wyglądu uwzględnia zazwyczaj obecność tej niezwykłej przyprawy, która może czynić cuda.
W jaki sposób imbir działa na nasz organizm? Co warto wiedzieć na temat właściwości imbiru i niezwykłej mocy tej korzennej przyprawy, która w Polsce staje się coraz bardziej popularna?
Zajmijmy się kwestią, która dla wielu kobiet jest najważniejsza, czyli wpływem imbiru na nasz wygląd. Nasza skóra może bowiem zyskać wiele dzięki tej przyprawie. Dieta, w której ów dar natury pojawia się dość często, zapewnia skuteczną ochronę przed stanami zapalnymi. To właśnie ta cecha sprawiła, że imbir okazał się jednym z najważniejszych składników zdrowej diety. Medycyna naturalna korzysta z jego mocy w walce z licznymi schorzeniami. Każdy narząd może być przecież dotknięty stanem zapalanym, w walce z którym korzenna przyprawa pełna leczniczych olejków eterycznych radzi sobie doskonale.
Stany zapalne mogą też atakować tak ważny i duży narząd, jakim jest skóra. I tu pomocny będzie imbir. Ta przyprawa już dawno zdobyła ogromne uznanie w oczach tych, którym dokuczał trądzik lub łuszczyca. Systematyczne sięganie po imbir sprawiło, że dolegliwości związane z tymi problemami skórnymi w wielu przypadkach znacznie się zmniejszyły.