Imbir a odporność. Na naturalną odporność naszego organizmu wpływa wiele czynników. Codzienna dieta ma tu ogromne znaczenie. Im więcej w niej świeżych warzyw i owoców, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Wiadomo, że nasz układ odpornościowy mogą skutecznie wspierać też niektóre przyprawy. Dieta z udziałem cebuli oraz czosnku jest z powodzeniem stosowana przez te osoby, których układ odpornościowy wymaga dodatkowego wsparcia. Cennym sojusznikiem w codziennej walce o dobra formę będzie także imbir.
W jaki sposób imbir może nam pomóc w zachowaniu dobrej formy i w zwiększaniu naturalnej odporności organizmu?
Imbir od dawna cieszy się dobrą opinią jako środek mogący pomagać w walce z przeziębieniem. Ta przyprawa, której cechą charakterystyczną jest dość ostry smak i aromat, wykazuje silne działanie przeciwzapalne. O tym, jak wiele może zyskać nasz układ odpornościowy dzięki tej przyprawie, świadczy szerokie grono osób, którym imbir pomógł w walce z chorymi zatokami lub zatkanym nosem. Wiadomo jednak, że imbir wspiera nasz układ odpornościowy i w inny sposób. Ta przyprawa świetnie wpływa na krążenie, dzięki czemu białe krwinki (najważniejsze elementy tworzące nasz ten układ) mogą szybciej trafić tam, gdzie ich praca jest najbardziej potrzebna. W efekcie walka z miejscowymi zakażeniami staje się łatwiejsza. Lepsze krążenie krwi odznacza jednocześnie lepsze dotlenienie organizmu oraz szybsze usuwanie z niego szkodliwych toksyn. Wiadomo, że im więcej takich substancji, tym niższa odporność organizmu i gorsze samopoczucie.
Od dawna wiadomo, że niektóre przyprawy mogą nie tylko poprawiać smak naszych potraw, ale i korzystnie wpływać na nasze zdrowie.
Majeranek, cynamon, kurkuma czy rozmaryn to przyprawy, po które z pewnością warto sięgać. W gronie tych dodatków smakowych, które są nam zalecane przez lekarzy i dietetyków, znajduje się również imbir.
W jaki sposób ta przyprawa może pomóc nam wzmocnić swą formę? Dlaczego dieta, w której pojawia się imbir, jest tak ceniona?
Imbir to przede wszystkim wyjątkowa przyprawa. Skutecznie poprawia on smak naszych potraw i sprawia, że kusza one wyjątkowym aromatem. Imbir jako przyprawa może być stosowany na wiele możliwych sposobów. Coraz liczniejsze przepisy sprawiają, że możliwości jego wykorzystania w naszej kuchni pojawia się coraz więcej. Imbir może się również zmienić w leczniczy napar. By go przygotować, wystarczy zalać korzeń imbiru wrzątkiem. Bez względu na to, w jaki sposób postanowimy wykorzystać moc tej przyprawy, wpłynie ona korzystnie na stan naszego zdrowia.
W jaki sposób? Oto najważniejsze korzyści, jakie przyniesie nam dieta uwzględniająca obecność tej przyprawy.
Imbir jest przede wszystkim rewelacyjnym środkiem na nudności. Chętnie sięgają po niego ciężarne panie. W ich przypadku ta przyprawa pozwala się szybko pozbyć przykrych dolegliwości, a jednocześnie nie powoduje żadnych skutków ubocznych dla płodu. Wiadomo również, że imbir ze względu na swe właściwości może chronić przed rozwojem stanów zapalnych oraz przed rozwojem niektórych chorób nowotworowych. W efekcie stosowany jako korzenna przyprawa do wielu potraw oraz jako dodatek zastępujący (wraz z miodem) cukier, może się okazać cennym składnikiem w naszym menu. Ciekawsza i zdrowsza dieta to główna zaleta i korzyść, ze względu na którą warto sięgać po imbir w miarę możliwości jak najczęściej. Imbir to przecież moc smaku i zdrowia, po które każdy z nas sięga z wielką przyjemnością.