Czeska zupa czosnkowa, czyli Česneková polévka, jest tradycyjną potrawą, bardzo popularną w Czechach, często serwowaną w restauracjach i gospodach.
Przygotowanie czeskiej zupy czosnkowej
Składniki na 4 porcje
1 główka czosnku (około 8-10 ząbków, w zależności od wielkości i intensywności)
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki, ale najlepiej domowy)
2-3 średnie ziemniaki
1 łyżka masła lub oleju roślinnego
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie)
2 kromki chleba na grzanki np.(ciemny, ale może być dowolny)
1 jajko (opcjonalnie do zagęszczenia zupy)
sól i pieprz do smaku, ser tarty np.(parmezan lub czeski ser eidam), nataka pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie składników
W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej masło lub olej. Obierz czosnek i rozgnieć ząbki nożem lub przeciśnij przez praskę, dodaj czosnek i smaż go przez około 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć, ale uważaj, aby go nie przypalić, bo zupa nabierze gorzkiego smaku.
Obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki dodaj do garnka, mieszaj i podsmażaj je przez około 1 minutę. Dodaj kminek albo majeranek, aby uwolnić aromaty. Całą zawartość garnka zalej bulionem i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz ogień i gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Doprawienie zupy
Kiedy ziemniaki będą miękkie, spróbuj zupę i dopraw ją solą oraz pieprzem według własnego smaku. Jeśli chcesz, możesz dodać roztrzepane jajko, ale wlewaj je powoli do gorącej zupy cały czas mieszając tak aby powstały wstążki z jajka. Ten opcjonalny krok zagęści zupę i nada jej ciekawą konsystencję.
Przygotowanie grzanek
W międzyczasie pokrój chleb w kostkę na grzanki, na patelni rozgrzej odrobinę masła lub oleju i wrzuć pokrojone kostki chleba. Smaż je, aż będą złociste i chrupiące. Możesz też upiec grzanki w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180°C.
Tak przygotowaną czeską zupę czosnkową podawaj zawsze gorącą, posypaną grzankami oraz tartym serem (opcjonalnie), możesz też posypać ją świeżo posiekaną natką pietruszki dla dodatkowego aromatu i koloru.
Serwowanie zupy czosnkowej w dwóch wersjach
Wersja z boczkiem - możesz dodać drobno pokrojony boczek, smażąc go przed czosnkiem, co doda zupie wyrazistego smaku.
Wersja z serem - niektóre czeskie przepisy zalecają dodanie tartego sera bezpośrednio do zupy na talerzu, co sprawia, że zupa stanie się bardziej kremowa.