Oprócz tego, że są sycące i smaczne, posiadają również wiele zdrowotnych właściwości. Ziemniaki, bo o nich mowa, to tradycyjny element na polskich stołach, ale czy naprawdę wiemy o nich wszystko? Oto kilka dobrych powodów, dla których warto jeść ziemniaki.
Jeden ziemniak zawiera średnio:
- 4 razy więcej potasu niż banany
- 46% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6
- 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę C,
- 33% dziennego zapotrzebowania na mangan,
- 7 g błonnika.
Ponadto:
1. Regulują ciśnienie krwi
Ziemniaki nie cieszą się wśród niektórych dobrą sławą, ponieważ powszechnie uważa się, że tuczą. Nie do końca jest to prawdą. Jeśli jesz ziemniaki bez tłustych dodatków nie musisz się martwić, że spektakularnie przybierzesz na wadze. Poza tym ziemniaki to doskonałe źródło potasu, który nawadnia organizm i pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi.
2. Stymulują trawienie i zapewniają uczucie sytości
Ugotowane ze skórką ziemniaki zawierają sporo błonnika i są bardzo smaczne. To właśnie dzięki błonnikowi ziemniaki na długo zapewnią nam uczucie sytości. Ziemniaki korzystnie działają na zdrowie serca i regulują poziom cholesterolu we krwi.
3. Bogate są w witaminę C
W ziemniaku (również w skórce) znajdują się spore ilości witaminy C. Dlatego ziemniaki wzmacniają układ odpornościowy i przyspieszają gojenie się ran.
4. Chronią kości
Ziemniaki bogate są w mangan, pierwiastek, który jest ważnym składnikiem kości. Tym samym ziemniaki chronią miedzy innymi przed osteoporozą.
5. Bogate są w witaminę B6
Witamina B6 korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo - naczyniowego i nerwowego, a także na trawienie, wzrost odporności oraz budowę mięśni.
6. Zmniejszają wydzielanie soku żołądkowego
Sok z ziemniaków łagodzi nieprzyjemne objawy zapalenia błony śluzowej żołądka, ponieważ reguluje wydzielanie kwasu żołądkowego.